top of page
  • OSZ press

Odvážni poslanci zrýchlili rozpočet


My, členovia poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť sme sa odvážili pripraviť a schváliť taký návrh rozpočtu na rok 2020, ktorým zabezpečíme zrýchlenie rozvoja mesta Rimavská Sobota. Počas nasledujúcich mesiacov by sme sa chceli zamerať na nasledovné kroky.


Opravy základných a materských škôl

Základné školy boli v Rimavskej Sobote dlhodobo zanedbávané, preto už po druhý rok dávame na opravy zvýšenú dotáciu. Bohužiaľ je to stále málo. Cielené odmietanie eurofondových financií stojí naše mesto milióny eur, ktoré musí z vlastného rozpočtu investovať do udržiavania svojho majetku. Skoro všetky mestá a aj malé obce si obnovili školy z eurofondov. My sme to urobili z vlastných a úverových zdrojov, ktoré budú platiť ešte naše deti. Bohužiaľ, naše požiadavky na využívanie eurofondov mesto neustále ignoruje.


Nové mechanizmy Technických služieb mesta

Aj vás zaráža špina a neporiadok v našom meste? Päť rokov počúvame, že TSM nevedia spraviť poriadok, lebo majú starú techniku. Veríme, že dve nové výkonné zametacie autá im s tým pomôžu. Do TSM sme v novom rozpočte zabezpečili aj kontajnerový nosič s cisternou, traktor na verejnú zeleň a parný čistič dlažby. Konečne bude naše mesto čisté a bez odpadkov.

Stanovištia kontajnerov odpadov v jednotnom dizajne v celom meste.

Stáva sa vám, že idete vyniesť smeti a z kontajnera na vás žmurkne „separačná čata“? Už sa vám to stávať postupne nebude.

Do rozpočtu sme navrhli zakomponovať návrh koncepcie, projekt a výstavbu piatich vzorových stanovíšť kontajnerových stojísk na odpad. Ich súčasťou by mali byť:

  1. kója na kontajnery

  2. jednotný prístupový antivandal prístup na elektronický čip

  3. lis na PET fľaše

  4. zberná nádoba na použitý olej

  5. miesto na lepenie plagátov, oznamov (nech už konečne nie sú plagáty na všetkých stĺpoch)

  6. možnosť inštalácie kamery

Pouličné smetné nádoby do celého mesta

V škole nás učili, že odpadky nepatria na zem, ale do smetnej nádoby. Ale kam s nimi, keď smetné nádoby chýbajú? Problém, s ktorým sa potýka naše mesto desaťročia, sme vyriešili jednoducho, nákupom a osadením 200 kusov pouličných smetných nádob po celom meste. A bude tu čisto.

Parkovisko na Čerenčianskej ulici Každý Soboťan chodiaci po tejto ulici vie, že tam chýba ako soľ. S ohľadom na zachovanie zelene navrhujeme vybudovať parkovisko zo zatrávňovacích panelov tak, aby slúžilo motoristom, ale aby naša príroda trpela čo najmenej.


Mestské cyklotrasy

Hovorí sa, že národom cyklistov sú Holanďania. Ale ani my, Soboťania za nimi veľmi nezaostávame, skôr by sme ich chceli radi dobehnúť. Projekt pre možnosť čerpania eurofondov na budovanie nových mestských cyklotrás urobí naše mesto ešte priateľskejším k cyklistom, ich pohyb po meste bude

  1. rýchlejší

  2. bezpečnejší

  3. plynulejší

  4. lacnejší

  5. ekologickejší


Rekonštrukcia fontány pri Dome Kultúry na Námestí Š.M. Daxnera

Pamätáte sa, ako sme zvykli šantiť vo fontáne pred Domom kultúry? Nie? Tak ste mladí. Ale my starší si túto atmosféru, ktorá výrazným spôsobom spríjemňovala hlavne letné dni, pamätáme veľmi dobre. Rekonštrukcia fontány poteší každého Soboťana a urobí horúce letné dni príjemnými.


Štyri nové moderné a bezpečné detské ihriská + výmena piesku vo všetkých detských ihriskách

Deti sú naše všetko, naša budúcnosť, naša nádej, naše zlato. Preto sme do rozpočtu mesta presadili aj vybudovanie štyroch detských ihrísk v lokalitách, ktorým ihriská chýbajú. Tešiť sa môžu obyvatelia Sobôtky, Šibeničného vrchu, sídliska Západ a Rožňavskej ulice. Vo všetkých detských ihriskách na území Rimavskej Soboty vymeníme piesok, aby sa deti mohli bezpečne hrať.



Rekonštrukcia hojdacích mostov v havarijnom stave

Aj vás okrikovali starší, keď ste kedysi rozhojdali niektorý z našich „hojdacích“ mostov? Dnes je to už životu nebezpečné. Mosty sú v stave, keď je potrebné prestať kecať a začať niečo robiť. Ich komplexná rekonštrukcia je nevyhnutná, vrátane nájazdov a prístupových chodníkov. Znova sa budeme môcť hojdať, nie je to super?




Aktualizácia územného plánu mesta

Chcete stavať dom? Potrebujete postaviť firmu, fabriku, halu? Nedá sa? Vieme o tom. Chýba nám základný rozvojový dokument mesta – Územný plán. Bez neho sa nič, čo sme spomenuli vyššie nedá spraviť. Zákon káže robiť každé štyri roky aspoň preskúmanie potreby aktualizácie Územného plánu. V Rimavskej Sobote sa tak naposledy stalo v roku 2002. Dobiehanie zanedbaných povinností mesta nám bude trvať ešte dlho.



Participatívny rozpočet alebo peniaze pre každého aktívneho Soboťana, ktorý má chuť spraviť niečo pre seba a pre svoje okolie

Pridali sme sa k moderným mestám, ktoré nechávajú priestor pre svojich aktívnych občanov na realizáciu ich nápadov. Každoročne na túto aktivitu vyhradzujeme 20.000 eur, ktoré sú k dispozícii každému, kto má chuť spraviť niečo pre seba a pre svoje okolie. Požiadať o ne sa dá cez formulár na stránke mesta.



Pasportizácia verejných komunikácií

Strašné slovo – pasportizácia, však? Pritom je to obyčajná „inventúra“ toho aké máme cesty, v akom stave sú, čo všetko na nich a v nich je. A že na čo nám je takýto dokument? Jednoducho na to, aby sme vedeli plánovať údržbu a rekonštrukciu chodníkov, ciest, parkovísk. A čo to prinesie vám, Soboťanom? No predsa to, že nebudete musieť prosíkať o rekonštrukcie práve tej vašej cesty alebo vášho chodníka, nakoľko sa budú rekonštruovať podľa dopredu jasných pravidiel.



Futbal - MŠK

Milión eur na futbal za jedno volebné obdobie. Milión. Nezdá sa vám to priveľa? Nám áno. Preto sme si sadli s vedením MŠK a našli sme cestu, ako pokryť všetky ich požiadavky a usporiť 70.000 eur. Je pravda že vedenie MŠK sa bude musieť viac obracať, ale aj podľa ich vlastného vyjadrenia to nie je krok späť a ani krok k zrušeniu futbalu, ako to rád prezentuje primátor. Mesto je v neutešenej finančnej situácii, tu nie je priestor na rozhadzovanie, ale na racionálne a efektívne riešenia.



Pokračovanie rekonštrukcie zimného štadióna

Je úžasné, ako sa v meste rozbehol hokej. Naši hokejisti robia radosť celému mestu a nenájde sa hádam nik, kto by na nich nebol právom hrdý. Aktuálne prebieha finále príprav na vybudovanie hľadiska, ktoré zvýši komfort a bezpečnosť pre divákov hokejových zápasov. Musíme však mať na mysli aj prevádzkové náklady a opotrebenie zariadení. Preto navrhujeme vypracovanie projektu obnovy technológie chladenia, kúrenia a odvetrania tak, aby prevádzka štadióna bola lacnejšia a aby mohla fungovať aj dlhšie obdobie, nielen od septembra do marca. Dokonca je možné takúto rekonštrukciu financovať aj z energetických úspor na prevádzke a úverovo tak nezaťažíme mesto.



Rekonštrukcia plavárne

Chodíte na plaváreň? Aká sa vám zdá byť voda? Príjemná, teplučká, čistá bez plávajúcich nečistôt? Že nie? Ani nám sa to nezdá. Naša plaváreň je v dezolátnom stave. Má deravé okná, skoro nefunkčné filtre, je tam zima a aj vnútorné priestory pamätajú lepšie časy. Je na čase zmeniť to, aby sme nemuseli za príjemným pobytom vo vode cestovať desiatky kilometrov. Preto navrhujeme vypracovanie projektu obnovy technológie, zateplenia a bazénového telesa. Dokonca je možné takúto rekonštrukciu financovať aj z energetických úspor na prevádzke a nezaťažíme tak úverovo mesto.




Projekt LED osvetlenia

Ak zvyknete cestovať po Slovensku, určite sa vám stáva, že niekde vidíte take osvetlenie ako aj u nás, ale väčšinou už máte možnosť kochať sa osvetlením výrazne jasnejším a oku príjemnejším. Nejedná sa iba o komfort ale aj o bezpečnosť. Preto navrhujeme vypracovanie projektu obnovy technológie za novú LED technológiu, ako aj doplnenie verejného osvetlenia tam, kde si to Soboťania žiadajú a nasvietenie prechodov pre chodcov tak, aby tieto prechody boli pre chodcov bezpečnejšie. Dokonca je možné takúto rekonštrukciu financovať aj z energetických úspor na prevádzke a nezaťažíme tak úverovo mesto.



Inteligentný priechod pre chodcov v Bakte

Bakta je mestská časť, ktorá je priamo na medzinárodnej ceste. Prechádza tadiaľ viac ako 10 tisíc áut denne a z toho čísla je zhruba tretina nákladných áut. Inteligentný priechod pre chodcov je priechod s osvetlením vo vozovke ako aj nad prechodom s výrazným značením a inými technickými prvkami, ktoré do maximálnej možnej miery zabezpečujú bezpečnosť pre chodcov. Myslíme si, že takýto prechod je tu potrebný.



Rekonštrukcia statiky v Kultúrnom Dome vo Vyšnej Pokoradzi

Kultúrny dom vo Vyšnej Pokoradzi prešiel v poslednom období výraznou rekonštrukciou. Zarážajúce ale je, že sa už na úvod nemyslelo na základný parameter, statiku. Tá je v zlom stave a preto je potrebné ju opraviť.

Pevne veríme, že schválením tohto rozvojového rozpočtu posunieme Rimavskú Sobotu bližšie k mestám, v ktorých sa dobre žije.


Vaši poslanci klubu Odvážme sa zrýchliť

3 views0 comments
bottom of page