top of page
  • OSZ press

Hľadajú sa krstní rodičia stromov, chcete nimi byť práve vy?


OZ Odvážme sa zrýchliť vypočulo dlhoročné sťažnosti obyvateľov, že mesto je plné betónu a asfaltu a v lete je prihorúce a pre príjemný život nevytvára dostatok priestoru.


Navrhli sme začať postupne zvyšovať podiel ovocných a plodových stromov a krov vo verejných priestranstvách a vo vnútroblokoch na sídliskách. Rôznorodosť ovocných stromov vysádzaných na každý možný voľný priestor nám predĺži život o niekoľko rokov, čo dokazujú aj výskumy po celom svete. Hustota mestských výsadieb ovocných stromov zabezpečuje zdravší a šťastnejší život obyvateľov, potvrdili vedci z Veľkej Británie.



Hlavnou funkciou ovocných stromov v meste je prehlbovanie vzťahov obyvateľov a hlavne detí k prírode. V podstate si ľudia v obkolesení ovocných stromov v meste a na sídliskách uvedomia, že to ovocie na to, aby mohlo niekde vyrásť je za potreby strom, ktorý okolo seba potrebuje priestor, vlahu a slnko, a ktorý musia opeliť včely. Hneď ďalšia funkcia je ekologická, pretože v meste a aj na sídliskách žije obrovské množstvo organizmov, alebo funkcia rekreačná, ktorá je pre naše Ovocné oázy tá najdôležitejšia.


Každý Soboťan má možnosť pridať sa. V dobe, kedy bude projekt bežať, stačí sa ohlásiť v občianskom združení Odvážme sa zrýchliť a dohodnúť sa na výsadbe stromčeka. Nakoniec, každý ovocný stromček, ktorý sa v rámci iniciatívy vysadí, potrebuje svojich krstných rodičov, ktorí sa oň budú starať, aby rástol do krásy a prinášal veľa osohu pre obyvateľov či už v podobe ovocia, tieňa, práčky vzduchu, tvorby kyslíka alebo estetického dotvorenia verejného priestranstva pre radosť ľudí v Rimavskej Sobote.


Ide o výnimočné riešenie na nasledujúcich 100 a viac rokov reagujúce na zmenu klímy a zadržiavanie vody v území. Samozrejme, podstatným je aj zachovanie genofondu pôvodných drevín z nášho regiónu, ktorý za oných čias dodával ovocia až na Peštiansky Kráľovský dvor. Tradičné ovocné druhy sú dlhoveké, vytvárajú krásne vysoké koruny a pestovali sa v regióne po stáročia. Vysadený priestor prirodzene nadväzuje na historický kontext nášho regiónu, ktorý bol v minulosti ovocinársky. Ovocné stromy budú pestované ako vysokokmenné, kde koruny začínajú až vo výške viac ako dva metre.


Budú umiestnené na sídliskách, v blízkostiach detských ihrísk tak, aby vytvárali príjemné prostredie pre deti a mamičky v dobe letných horúčav, farebné a voňavé prekvapenie na jar pri kvitnutí ako aj efekt chutného a zdravého ovocia v dobe zberu.



V prípade pestovania stromov na sídliskách nejde o maximalizáciu zisku ovocia zo stromov, cieľom je aby sa strom dožil čo najvyššieho veku a aby sa stromu dobre vodilo. Ak sa strom bude cítiť dobre, bude pravidelne plodiť, bude samostatnejší, a starostlivosť oň bude minimálna. Veď si spomeňme na našich prarodičov, ako sa k stromom správali oni. Nehnali ich do vysokých výnosov, nechali ich žiť spokojný a pokojný život a stromy sa im za to odvďačili úrodou chutných plodov.




25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page